22912130 - 32 | 22264933 | 09194101401 javaheri@fakhraria.com

متریال طلاسازی چیست و هر یک چه تفاوتی با هم دارند؟

زمانی که ما از طلاسازی صحبت می کنیم به این معنا نیست که فقط با فلز طلا این کار انجام بشود بلکه متریال طلاسازی ممکن است متفاوت باشد مانند طلا، پلاتین، نقره و … زیرا با استفاده از فنون طلاسازی شما می توانید از تمام این متریال جهت ساخت زیورآلات استفاده کنید.

در این مقاله می خواهیم دو متریالی که برای طلاسازی انجام می شود یعنی پلاتین و طلا را با هم بررسی کنیم و تفاوت این دو را بگوییم. پلاتین شباهت زیادی به طلای سفید دارد و خیلی ها توانایی تشخیص این دو را ندارند. اما هر فلزی ویژگی های خاص خود را دارد و از این رو طلا و پلاین نیز اگرچه هر دو گرانبها هستند اما از نظر استحکام و دوام و موارد دیگر با هم تفاوت دارند.

آشنایی با طلا

طلا بیشترین میزان استخراجش از آفریقا است و بعد از آفریقا از هند. طلا چون یک فلز گرانبها است در اکثر مواقع به صورت خالص پیدا نمی شود و همیشه ناخالصی داشته و با مواد معدنی دیگر ترکیب بوده است. پس از استخراج طلا به مراحل جداسازی طلا از مواد معدنی در پالایشگاه ها میرسیم و پس از آن به طلای خالص زرد رنگ درخشان با چکش خواری بالا دست می یابیم.

از جهت متریال طلاسازی، هیچگاه طلای خالص یا همان طلای 24 عیار برای طلاسازی استفاده نمی شود زیرا استحکام آن کم است و چکش خواری بالایی دارد و به راحتی می تواند شکل بپذیرد.

آشنایی با پلاتین

پلاتین نیز یک فلز چکش خوار اما با استحکام بالا است، و از قدیم برای مجسه سازی و ساخت زیورآلات استفاده ی شد.

در تمام متریال های طلاسازی و فلزات گران بها، پلاتین گران قیمیت ترین، بادوام ترین و مستحکم ترین فلز است. درخشش بالایی دارد، ضد حساسیت است و رنگ آن همیشه سفید ثابت می ماند.

در متریال طلاسازی، پلاتین با طلا چه تفاوتی دارد؟

طلای خالص و طبیعی زرد رنگ است و هیچ رگه های رنگ دیگری غیر از زرد ندارد و این رنگ آن به درخشش نیز می افزاید. از طرفی برای اینکه مقاوت طلا را بیشتر کنند از برخی فلز های دیگر به عنوان ناخاصی استفاده می کنند و آلیاژ های مقاوم تری می سازند. مس یکی از فلز هایی است که برای افزایش استحکام به طلا افزوده می شود و رنگ آن را تغییر داده و مایل به قرمز اش می کند.

طلا دچار فرسایش نمی شود و هیچگاه زنگ نمیزند و ضد حساسیت است.

طلای سفید فلزی است که در بیشتر مواقع با پلاتین استفاده می شود اما در واقع طلای سفید، طلا ی زردی است که با نقره و پالادیوم ترکیب شده است. و چون طلا در واقع زرد است و در اصل سفید نیست در آخر نیز یک لایه رودیوم به آن جهت حفظ درخشندگی اش اضافه می کنند و به غیر از درخشندگی به افزایش استحکام طلا نیز کمک می کند.

اما در بین متریال های طلاسازی، پلاتین از تمام آنها کمیاب تر بوده و این یکی از دلایل گران قیمیت بودن آن است. پلاتین چون فلز متراکم و سنگین تر است یعنی چگالی آن بیشتر است، مقاوت آن نیز در برابر تیرگی و خوردگی و شکسگی نیز بیشتر است. همین طور شکل پذیری بیشتری نیز نسبت به طلا و مس و نقره دارد.

پلاتین در کل ضد حساسیت است اما در طلای سفید اگر از نیکل استفاده شده باشد ممکن است حساسیت زا باشد.

طلا و پلاتین هر دو عیار های متفاوت دارند . منظور از عیار، میزان درصد خلوص فلز طلا و پلاتین است.

طلا 24 عیار کامل ترین عیار آن است و طلای خالص است. همچنین طلا 22، 18، 14، 10 عیار نیز دارد و به همان ترتیب خلوص آن کم می شود.

اما درصد خلوص پلاتین از 1000 قسمت محاسبه می شود . و خالص ترین حالت آن 950 است و سپس به همین ترتیب عیار آن کم شده و درصد خلوصش نیز کم تر می شود. 900، 850 نیز داریم که 850 آن مرسوم است.

در کل متریال طلاسازی انواع مختلفی با درصد خلوص های متفاوتی دارد که بسته به سلیقه ی خود و میزان بودجه می توان یک انتخاب درست داشت اما لازمه ی این انتخاب شناخت بر متریال های طلاسازی و فلزات گرانبها است. در آموزشگاه فخرآریا دوره های مختلفی در حوزه ی طلاسازی و جواهرسازی برگزار می شود که علاوه بر شناخت متریال ها با نحوه ی طراحی و ساخت آنها نیز می توانید آشنا شوید. جهت اطلاعات بیشتر کلیک کنید.