زمرد یکی از گرانبها ترین سنگ های قیمتی در گروه سنگی بریل است. معنی این اسم به یونانی به معنای رنگ سبز است، که رنگ خود زمرد نیز سبز تیره است. از گروه بریل است که رنگ خود را از کرمیوم گرفته است. و یکی از مهم ترین سنگ ها در استفاده در جواهرسازی است و کاربرد زیادی در جواهرسازی دارد.
هیچ سنگ قیتی دیگری به این رنگ نیست و زمرد جزو 4 سنگ قیمتی جهان است. 4 تا از گرانبها ترین سنگ ها به ترتیب الماس، یاقوت، زمرد و لعل هستند. با اینکه بسیار گران قیمت است اما سختی بالایی ندارد و احتمال شکستگی آن به نسبت بالا است.
زمرد در کجا استخراج می شود؟
در ابتدا اولین معدن زمرد را کلمبیا می دانستند اما با گذشت زمان معادن دیگری از آن در کل جهان کشف شد و حالا با توجه به حجم سنگ های استخراجی از منابع در ابتدا برزیل و زامبیا قرار میگیرند و بعد از این دو کلمبیا است. در برزیل سنگ های زمردی که استخراج می شود با کلمبیا و زامبیا کمی متفاوت است و رنگ ان کمی تفاوت دارد به همین علت هم است که کمی سنگ های زمرد برزیلی گران تر هستند اما در کل در آفریقا، امریکای جنوبی و اروپا تولید زمرد بالا است.
چگونه زمرد اصل را در جواهرسازی تشخیص دهیم؟
زمرد های طبیعی زمانی که استخراج می شوند بیش از 90 درصد دارای ناسرگی هستند و شکاف در آنها وجود دارد این شکاف ها و ترک ها با روغن پر می شوند. و وجود همین روغن میان شکاف و ترک ها یکی از موارد تشخیص اصالت سنگ با سنگ های مصنوعی می شود.
روش دیگر تشخیص زمرد در جواهرسازی امتحان نور آن است. زمرد به علت ترکیباتی که در خودش دارد در مقابل نور طبیعی درخشندگی قابل توجهی دارد. همچنین زمرد چگالی و یسختی مشخصی دارد که این راحت ترین راه تشخیص زمرد اصل است و سریعا با این روش اصالت آن مشخص می شود.
در قسمت بالا به سختی زمرد اشاره کردیم که به نسبت سختی بالایی ندارد و دلیل این وجود ترک ها و شکاف های طبیعی زمرد است.
استخراج زمرد برای جواهرسازی چگونه انجام می شود؟
زمرد جواهری است که در درون غار ها تشکیل می شود و در رگه های دیواره غار ها می توان آن را پیدا کرد. مخازن برزیل در باهیا، گوناس و میناس است . معادن زمرد در شمال شرق و شمال غرب کلمبیا یافت می شود. و ترانسوال شمالی در آفریقای جنوبی معدن دیگر زمرد می باشد.
در روسیه، افغانستان، استرالیا، هند، ماداگاسکار، نیجریه نیز معادن آن به صورت محدود وجود دارد.
برش و اشکال زمرد در جواهرسازی
زمرد یک شکل بش دارد که اسم این برش اسم خود سنگ است به نام برش زمردین. این برش یک برش پلکانی به صورت مربع و یا مستطیل با گوشه های کنده شده می باشد. در برش الماس و سنگ های قیمتی به 2 مورد بسیار توجه می شود : 1- به نوع برش جهت حفظ استحکام و سختی 2- به نوع برش جهت حفظ زیبایی چون کاربرد اصلی این سنگ ها جواهرسازی و استفاده به صورت زیوآلات می باشد. در مراحل بعد باید به این توجه داشت که سنگ چگونه بریده شود تا کمترین میزان اتلاف و هدر رفتگی را داشته باشد.
روش برش زمردین نیز به ای دو اصل توجه کرده است یعنی هم زیبایی و اصالت سنگ را حفظ کرده و هم سختی و مقاومت فشاری و مکانیکی داخل سنگ حفظ شده تا در برابر شکستگی بتواند مقاوومت بیشتری نشان دهد.
این سبک برش در عین حفظ زیبایی رنگ زمرد را چندین برابر نشان داده و همین باعث درخشش زیبای سنگ نیز در جواهر می شود.
زمرد ها به گونه های مختلف دیگری در جواهرسازی نیز برش می خورند مانند: بیضی و دایره شکل.
اگر به سنگ ها و جواهرات علاقه مند شدید و دوست دارید نحوه ی کار با آنها و طراحی جواهرات نیز آموزش ببینید تا در ادامه بتوانید وارد بازار کسب و کار طلا و جواهر شوید به آموزشگاه جواهرسازی فخرآریا سر بزنید. روی لینک آموزشگاه جواهرسازی فخرآریا کلیک کنید تا بیشتر با دوره های آموزشی ما و طلا و جواهر و بازار کار این حوزه آشنا بشوید.
©تمامی حقوق مادی و معنوی وب سایت به مجتمع آموزشی فخر آریا تعلق دارد.